Stichting Quasir cliëntenvertrouwenspersonen

Actueel

07-05-2024

Beeld van nieuwe zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg in 2023


Ruim 1.900 nieuwe zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg meldden zich aan in 2023. Wat doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met die aanmeldingen? Wat zijn de conclusies van het toezicht op deze nieuwe aanbieders? De inspectie deelt wat zij tegenkwam tijdens inspectiebezoeken en online gesprekken. Aangevuld met informatie zodat nieuwe zorgaanbieders hiervan kunnen leren.


Lees het volledige artikel hier.


04-09-2023

Wijziging regelgeving over analyse gedwongen zorg


De Wvggz en de Wzd bepalen dat zorgaanbieders verplicht zijn om een analyse te maken over gedwongen zorg die is toegepast. Zorgaanbieders kunnen deze analyse gebruiken om te leren van ervaringen met gedwongen zorg en het ontwikkelen van beleid om gedwongen zorg te voorkomen. De analyse dient tevens aan de IGJ te worden verstrekt. De eisen aan de inhoud van de analyse staan beschreven in de Regeling verplichte geestelijke gezondheidszorg (Rvggz) en de Regeling zorg en dwang (Rzd).

Op 2 september 2023 zijn deze regelingen gewijzigd. De wijzigingen houden onder andere in dat de analyse minder vaak hoeft te worden opgestuurd. Daarnaast zijn de eisen aan de analyse minder gedetailleerd. De exacte wijzigingen kunt u hier raadplegen.

De regeling treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2023, zodat duidelijk is dat de eisen voor het hele kalenderjaar 2023 gelden en er geen halfjaarlijkse analyse over 2023 hoeft te worden aangeleverd.


Landelijke CVP Wzd dag op 6 juni 2023

Jaarlijks ontmoeten alle cliëntenvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang van de vier aanbieders elkaar.

Dit jaar waren we met 80 deelnemers te gast bij de KNVB Campus in Zeist.

Het doel van de dag was om elkaar te ontmoeten maar ook om geïnspireerd te raken.

In de ochtend kwamen Christa en haar begeleider Saskia spreken.

Christa heeft sinds 6 jaar dementie en vertelde haar verhaal.

Daarna zijn de vertrouwenspersonen uiteen gegaan in 10 groepen om met elkaar uit te wisselen over het werk in de psychogeriatrie.

Nadat het foodconcept was uitgelegd stond er een gezonde lunch klaar.

In de middag kwamen Abdullahi en Stefania, beiden met een licht verstandelijke beperking spreken.

Dit onder begeleiding van Imp, ambulant begeleider bij Cordaan.

Vervolgens zijn de vertrouwenspersonen weer uiteen gegaan in de 10 groepen om uit te wisselen over het werk in de gehandicaptenzorg.

Mooi om te zien hoe bevlogen iedereen in het vak is.

Het inzetten op rechtsbescherming bij onvrijwillige zorg en onvrijwillige opname blijft hard nodig!


Vrijdag 6 april, een mooi team CVP'ers is trots op de drie collega's die hun diploma voor CVP'er ontvangen. Daarbij hoorde natuurlijk taart en ook wordt de kennis van iedereen weer uitgebreid door het delen van de leeropdrachten met elkaar.


12-04-2023

Ambulante gedwongen zorg, juiste toepassing blijft achter

Publicatie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ):


Onbekendheid met cliëntenvertrouwenspersoon en Wzd-klachtenregeling

Cliënten en hun vertegenwoordigers zijn onvoldoende bekend met de cliëntenvertrouwenspersoon (cvp) en met de Wzd-klachtenregeling.

De inspectie ziet regelmatig dat zorgaanbieders cliënten en hun vertegenwoordigers niet actief informeren over de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de cvp.

Ook het bestaan van de Wzd klachtenregeling komt veelal niet aan de orde. Het is nodig dat de bekendheid en toegankelijkheid van de cvp worden verbeterd.

Daarbij zorgt de huidige manier van financieren ervoor dat de cvp minder beschikbaar is voor cliënten thuis en in Wzd-locaties.


Aanbeveling over de rol van de cvp:

Draag bij ambulante onvrijwillige zorg de rol en het belang van de cvp actiever uit bij cliënten en hun naasten.


Klik op onderstaande knop om het volledige document te downloaden.

Document downloaden

30-03-2023

Om meer bekendheid te geven aan de Wzd zijn cliëntenorganisaties Ieder(in), Alzheimer Nederland, de LFB, het LSR, KansPlus en Per Saldo het project ‘Cliëntperspectief bij de implementatie van de Wet zorg en dwang’ gestart.


Om goed in kaart te brengen wat op dit moment de ervaringen zijn met onvrijwillige zorg van mensen en hun naasten/vertegenwoordigers, is er een vragenlijst uitgezet onder leden en achterban van de verschillende betrokken cliënt- en naastenorganisaties. Deze eerste peiling dient als een 0-meting.


'Er is veel verbetering mogelijk met betrekking tot de bekendheid van de CVP Wzd. De zorgverlener heeft de plicht om de zorgvrager te informeren over deze CVP. Uit de enquête blijkt dat velen hierover niet door de zorgverlener zijn geïnformeerd. Er zijn dan ook op meerdere vlakken inspanningen nodig om de bekendheid van de CVP Wzd te vergroten.'

 

Voor het volledige rapport klik hier.


28-03-2023


In ons nieuwste CVP Wzd blog beschrijven we een situatie die een cliëntvertrouwenspersoon tegenkomt tijdens een locatiebezoek in de ouderenzorg. Ben je geïnteresseerd in een functie zoals deze of ben je gewoon benieuwd wat een CVP Wzd zoal doet? Klik dan hier en lees gauw het verhaal.


27-03-2023

Beleidsreactie wetsevaluatie Wet zorg en dwang (Wzd)


Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) informeert de Tweede Kamer over haar beleidsreactie op de 1e evaluatie van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd).

Lees het volledige artikel
hier.


21-03-2023


Graag delen we een bericht van Minister Conny Helder over
hoe zij cliënten aanspreekt en vertelt over de Wzd.


Wanneer je onvrijwillige zorg krijgt - bijvoorbeeld omdat je dementie, niet aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking hebt - dan kan het voorkomen dat je zorgverlener iets doet waar je het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld dat de deur 's nachts op slot gaat, terwijl je dat niet fijn vindt. Het is goed om daar het gesprek over aan te gaan. Het gaat immers over jouw leven en jouw vrijheid.

Een cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang helpt cliënten en hun vertegenwoordigers om dit soort wensen kenbaar te maken. Zijn of haar advies of bijstand is onafhankelijk en altijd gratis. Meer informatie en voorbeelden vind je op 👉 https://www.clientenvertrouwenspersoonwzd.nl/


Heb je te maken met verplichte zorg in de ggz? Dan kun je terugvallen op een patiënten- of familievertrouwenspersoon. Meer over de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte ggz vind je op Dwangindezorg.nl. Hier lees je ook meer over mijn plannen om deze wetten te veranderen en de vertrouwenspersonen een betere positie te geven.


Share by: